Dzięki serdeczne za piąteczkę!!! Późniejszym wieczorem przysiądę do proof-readu, ale już teraz odpowiem na Twoje pytania. Co do dyrektyw — rzecz jasna, masz stuprocentową rację.
Co to WESTCOM I ANTARCOM? Czyżbym coś przegapił mimo przeczytania chyba wszystkich poradników?
To oznaczenia dopiero rozwijanych w centrali Ekspozytur Regionalnych . WESTCOM to Dowództwo Zachodnie, obejmujące Europę Zachodnią i Środkową. ANTARCOM obejmuje Antarktydę i działalność Autorytetu w przestrzeni kosmicznej.
Dlaczego Polska Filia zajmuje się obiektem nad Estonią?
Nie jest powiedziane, że Polska Filia, a tylko że część personelu WESTCOM jest Polakami. Rzuć okiem na wstęp do tego artykułu.
Czy Czarna i Czerwona Meridiana zostaną rozwinięte w jakiejś formie?
Tak, nawet zacząłem dłubać w pracy o Czarnej — będzie to jednosłownie sieka z czasem, trochę zakręcona, ale mam nadzieję, że pozytywnie. Czerwona Meridiana to na tę chwilę temat wykraczający poza moją wiedzę fizyczną, którą podszlifuję do czasu jakiegoś ugryzienia wątku.
Czy historia Trayara i tej kobiety Arta'yn (Artajn? Arta-yn?) zostanie jakoś rozwinięta?
Oczywiście. Na Discordzie nawet powiedziałem, że chciałbym uczynić z Trayara pewnego rodzaju PoI, przy której nie wiesz, kiedy wykraczasz poza jego genialny plan strategiczny, o ile w ogóle to możliwe… Arta-YN! to na tę chwilę uciekinierka przed Dominatem Zjednoczonej Ziemi i RPC, której wykorzystanie przez Trayara ma być na tę chwilę nieodgadnietą zagadką i która w pewien sposób mogła zrobić coś, czego Trayar nie przewidział, przez to sypiąc / nie sypiąc część / cały plan Marszałka…! Trayar pojawiał będzie się w miarę regularnie, a z Arta'yn nie jestem jeszcze pewien, co konkretnie chcę zrobić. Jedno jest tylko pewne: to musi być MOCNE! :)
Co oznaczają skróty masint, imint itd.?
To terminologia NATO opisująca różne metodologie rozpoznania wywiadowczego. Jeżeli o wymienione przez Ciebie chodzi, to IMINT służy najogólniej wykonywaniu zdjeć, a MASINT — decydowaniu, co tak naprawdę te zdjęcia nam mówią. Na dołączonym obrazku jest widok z samolotu; to IMINT, ale nie wiemy, czym jest biała kropka, dopóki nie porównamy tego z danymi MASINT.
Czy przy drugim i trzecim dniu rozpoznania nie lepiej byłoby użyć drona zamiast samolotu? Chyba to mniejsze koszty? Dwa dni później i tak wykorzystano drona…..
WWE przede wszystkim nie było przygotowane do eksploracji mezosfery. Przygotowanie drona trochę zajęło; w międzyczasie pojawiła się opcja skorzystania z jednostki PSOA, więc ją wykorzystano. Mogłem to jednak jakoś objaśnić; poczynię odpowiednie zmiany w trakcie proof-readu. Dzięki! :)
Ile Trayar i Arta'yn mają lat?
Oboje są przed czterdziestką, ale nie umiem się zdecydować na konkretne liczby. Możesz śmiało zakładać, że są w przedziale 36-39 lat.
Skoro Trayar jest nieomylnym strategiem to dlaczego upadło jego państwo - z tego powodu przecież mówił o tej całej ponadpolityczności?
Przyznaję, że tu mnie masz. Pozostaje mi uciec się do retconu; w zasadzie dobrym wyjaśnieniem będzie, że Trayar mógł tamto państwo poświęcić w imię swojej grand strategy. Aktualizacja: wyjaśnię tę kwestię w raporcie o Czarnej Meridianie.
Czy silnik STRUMIENIOWY w kombinezonie Arta'yn umożliwi jej dolecenie do Czarnej Meridiany?
Nie wiadomo. Dodałem silnik odrzutowy tylko po to, by mieć możliwość późniejszego zdecydowania, czy chcę, by Arta'yn znalazła Czarną.