Wątpię, by w każdym raporcie tak rozumiany theme się przejawiał, choćby dlatego, że niektóre raporty są tak krótkie, że esencja (opis i protokoły) wyczerpuje sprawę.
Zgadzam się, a nawet napisałem w poprzednim komentarzu: […] Stworzyłeś skomplikowany i bardzo intrygujący raport (właściwie postać Virra), i wlaśnie dlatego chyba brak theme'u jest tak rażący, przynajmniej dla mnie. […].
Czy to oznacza, że raporty dłuższe albo bardziej złożone muszą bawić się z themem?
Źle mnie zrozumiałeś. Theme to nie jest dodatek do fabuły. Theme istnieje w każdej pracy i zwykle tu i ówdzie polega na bardzo powierzchownej eksploracji różnych wartości. Przy krótkich formach jest on zaledwie lukrem na ogólnie słodkim wypieku. Przy dłuższych jednak ta powierzchowność sprawia, że niektórzy czytelnicy, którzy lubią fabułę, odnotowują braki theme'u i dochodzą do wniosku, że albo coś ich ominęło, albo że czegoś brakuje, i nie umieją powiedzieć, czym to coś jest. Otóż, imho, na 99% poczucie, że czegoś brakuje, bierze się z niezbyt ogarniętego theme'u. Odpowiadam na Twoje pytanie: nie muszą, gdyż już się bawią; właściwe pytanie to: czy trzeba przy dłuższych raportach lepiej przyjrzeć się theme'owi? Odpowiedź: tak.
Jeśli chodzi o 015, dużo moich haków dotyczy tego, co nie zostaje powiedziane, więc bardzo trudno byłoby mi ująć tutaj theme na tyle mocno, by nie zmienił reszty fabuły.
Stop. Theme nie ma zmieniać fabuły, a jedynie nadać jej nieco więcej głębi.
Bezsilność vs Ultrapotężność? Zalety i wady bezsilności oraz dla kontrastu ultrapotęgi związanej z samym byciem RB?
Jako autor najlepiej znasz odpowiedź na to pytanie, co właśnie udowodniłeś wyżej. Zauważ, że wartości te już są eksplorowane w pracy. Minusy bezsilności w zapiskach, ale za mało o plusach. Jednakże nie opowiadasz niemal nic o ultrapotędze.
Polecam zrobić sobie tabelkę. Można by na różnej głębi potraktować ww. wartości, ale ja zasugeruję podział ich na 3 wymiary, które wg mnie można by zbadać w pracy.
Ważna rzecz: oceniaj poniższe wyłącznie w kontekście świata przedstawionego w pracy. Dzięki temu unikniesz rozwlekłości, a czytelnik będzie powracał do twojej pracy, ponieważ tylko w niej zazna tego czegoś. Nie powinienem tego triku zdradzać, no, ale niech będzie. :P
Theme (eksploracyjny) |
BEZSILNOŚĆ FIZYCZNA |
POTĘGA FIZYCZNA |
PLUSY |
MINUSY |
PLUSY |
MINUSY |
+ |
– |
+ |
– |
BEZSILNOŚĆ PSYCHICZNA |